Wiekstanden

 

Boodschappen doorgeven

Molens kunnen boodschappen doorgeven. Vroeger had men nog geen telefoon of internet. Toch kon de molenaar berichten doorgeven door de wieken van de molen in een bepaalde stand te zetten.

Er zijn verschillende soorten wiekstanden die ook vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Molenwieken draaien tegen de richting van de wijzers van de klok in. De standen worden afgelezen met het gezicht naar de molenwieken gericht. Hieronder worden de wiekstanden toegelicht.

 

 

 

 

 

Korte rust

Als de molen voor korte tijd stil staat dan heet dat korte rust. Mensen uit de omgeving weten dan dat de molen even niet werkt. De wieken staan bij deze wiekstand recht voor het lijf van de molen als een plus teken.

 

 

 

Lange rust

Bij het uitvoeren van reparaties of onderhoud aan de molen kan het zijn dat deze een tijd niet kan werken. De molenaar zet de wieken van de molen dan in lange rust. Mensen uit de omgeving weten dan dat de molen voor langere tijd niet werkt.  De wieken van de molen staan bij lange rust in de stand van een kruis.

 

 

 

 

Vreugdestand

Bij een blijde gebeurtenis zoals een huwelijk of geboorte zet de molenaar de wieken van de molen in de vreugdestand. De de meest lage wiek is dan links voor het midden stil gezet.

 

 

 

 

Rouwstand

Bij bijvoorbeeld een overlijden zet de molenaar de wieken in de rouwstand. Iedereen weet dan dat er iets ergs is gebeurd. De meest lage wiek is dan rechts van het midden stil gezet.

 

 

 

 

Feeststand

Bij bijzondere feesten zoals Nationale Molendag wordt de molen versierd. Dit doet de molenaar door vlaggen op de molen op te hangen. Ook worden molens wel versierd door vlaggenlijnen tussen de wieken te spannen.